Cheerleadingin EM-kilpailut kilpaillaan tulevana viikonloppuna 1.-2.7. Italiassa Veronassa. HAC:sta lähtee joukkue edustamaan kolmessa eri sarjassa: Elite – aikuiset all girl level 6, Junior Elite – juniorit all girl level 5 ja Junior Dance Elite – juniorit cheertanssi freestyle pom. Lauantain semifinaalin perusteella viisi parasta joukkuetta jokaisesta sarjasta jatkaa sunnuntain finaaliin, jossa ratkaistaan Euroopan mestaruudet.

HAC:n aikuisten edustusjoukkue Elite lähtee kilpailuihin puolustavana Euroopan mestarina ja tavoitteena on luonnollisesti mestaruuden uusiminen. Joukkueen kapteenit Tuuve Häkkinen, Hanna Stocklin ja Ilona Laine kertovat, että joukkue lähtee kilpailuihin itsevarmoin ja odottavaisin fiiliksin. Joukkue nauttii mahdollisuudesta lähteä kilpailuihin hallitsevina Euroopan mestareina. Naisten all girl level6 -sarjassa on 13 osallistujaa 8 eri maasta ja viime vuosina sarjan kärjessä on ollut pääsääntöisesti suomalaisia ja norjalaisia joukkueita. Tänä vuonna Eliteä haastamassa ovat mm. molemmat viime vuoden mitalistit Norjasta. Odotukset kilpailuun ovat kovat ja joukkue odottaa myös innolla, että pääsevät vertaamaan omia taitoja muiden Euroopan huippujoukkueiden kanssa. Ohjelmassa huomionarvoista nopean tempon ja shown lisäksi on erityisesti alkuohjelman 7 arabirewindia sekä keskipyramidin flikkituplat. Kapteenit kuvailevat joukkuetta todella kokeneeksi porukaksi, joka on tehnyt pitkään töitä yhdessä. Joukkueessa on useita pitkäaikaisia maajoukkueurheilijoita ja yli 20 hallitsevaa Euroopan mestaria. Joukkue toivoo, että kauden aikana saavutettu erinomainen yhteishenki välittyy yleisöön lavalta viikonlopun kilpailuissa.

Junioreiden all-girl level 5 -sarjassa joukkuetta edustaa myös hallitseva Euroopan mestari, seuran junioreiden edustusjoukkue Junior Elite. Joukkueen kapteeneista Essi Leppänen ja Stephanie Lindqvist kertovat, että joukkue on lähdössä  kilpailuihin odottavaisin fiiliksin ja haluaa päästä näyttämään kaikille kauden kovan työn tulokset. Kolmas kapteeni Iines Leppävuori lisää, että on kilpailuista erittäin innoissaan ja hänellä on varma olo joukkueesta. Myös valmentaja Meri Jompero odottaa kilpailuja innolla ja kehuu joukkueen yhteishenkeä: ”Joukkueen ja valmentajien yhteistyö sujuu superhyvin ja meillä on hauska ja humoristinen porukka kasassa.” SM-kisoissa joukkue joutui pettymään, mutta kapteenit kertovat, että joukkue pääsi yhdessä yli vastoinkäymisistä: ”Tämä pettymys näytti meille urheilun molemmat puolet, mutta vahvisti meitä joukkueena ja urheilijoina. Lopulta me osattiin kääntää kaikki kauden hyvät ja huonot hetket meidän eduksi.” Essi Leppänen kertoo odottavansa molemmilta päiviltä hyviä suorituksia, jotka mahdollistavat back-to-back euroopan mestaruuden ja, joihin joukkue voi olla tyytyväinen ja ylpeä. Junioreiden all-girl sarjassa kilpailee 10 joukkuetta 5 eri maasta. Viime kauden mitalisteista mukana on Junior Eliten lisäksi 2022 pronssia saavuttanut itävaltalainen Unique Dragons.  Joukkue on myös kansainvälisellä tasolla erittäin kokenut, sillä mukana on jopa 23 aiemmin EM-kisoissa kisannutta urheilijaa. Jompero kehuu joukkueen fyysistä ja henkistä vahvuutta ja toteaa joukkueen lähtevän luottavaisin mielin EM-kisoihin uusimaan Euroopan mestaruutta.

Seuran kolmas edustaja Junior Dance Elite kilpailee junioreiden freestyle pom- sarjassa. Viime vuoden EM-kilpailuissa joukkue pääsi kovatasoisessa sarjassa finaaliin, mutta jäi finaalissa niukasti palkintosijojen ulkopuolelle. Joukkueen valmentajat Annumaiju ”Aiju” Toukola ja Emma Heino kertovat joukkueen olevan täynnä vahvoja, taitavia ja sinnikkäitä urheilijoita, jotka ovat valmiita pistämään bileet pystyyn EM-lavalla.  Joukkueen kapteeni Maire Waris kertoo, että kauden parhaiden suoritusten ja Euroopan mestaruuden lisäksi joukkueella on odotuksissa, että ”päästään viettämään yhdessä aikaa joukkueen kanssa ja tsempataan kauden viimenen kisaviikko vielä paremmalla yhteishengellä.” Junioreiden freestyle pom -sarjassa on tänä vuonna 13 osallistujaa 8 eri maasta, joten kilpailu mestaruudesta tulee olemaan tiukkaa. Joukkueella on näihin kisoihin edellistä vuotta enemmän kokemusta, mikä auttaa itsevarmuuden kanssa EM-lavalla. Junior Dance Elite lähtee kilpailuihin innoissaan hyvillä ja odottavilla fiiliksillä. Joukkueen valmentajat tiivistävät: ”Ihan mahtavaa lähteä reissuun yhdessä ja päästä näyttämään kauden työn tulos.”

EM-kilpailuiden yhteydessä palkitaan ensimmäistä kertaa myös vuoden urheilijat ja valmentajat. Cheerleading-kategoriassa vuoden aikuisurheilijaksi on ehdolla Eliten kapteeni Tuuve Häkkinen, joka oli mukana voittamassa tuplakultaa Eliten kanssa 2022 ja on toiminut myös naisten maajoukkueen kapteenina. Tuuve kommentoi että ”On kunnia olla ehdolla ja siistiä, että ECU (euroopan lajiliitto) on järjestänyt palkitsemisen ensimmäistä kertaa. On myös hienoa saada tunnustusta myös seurajoukkueessa tehdystä työstä.”

Vuoden junioriurheilijaksi cheerleading-kategoriassa on ehdolla Junior Eliten kapteeni Stephanie ”Steffi” Lindqvist. Stephanie on 2022 Suomen ja Euroopan mestari Junior Eliten kanssa ja oli mukana 2023 junioreiden all-girl maajoukkueessa, joka voitti kevään MM-kilpailussa hopeaa. Steffi kommentoi, että ”ehdokkuus on iso kunnia ja uskomatonta, koska on niin paljon upeita junnu cheerleadereita Suomessa, jotka olis voinu olla myös ehdolla. Oon kiitollinen kaikista, jotka on auttanu mua saamaan tän ehdokkuuden. Huikea fiilis!”

Lisäksi vuoden cheerleading-valmentajaksi on ehdolla ammattivalmentajamme Nina ”’Nindu” Nyberg, joka luotsasi viime kaudella tiimiensä kanssa sekä Eliten että Junior Eliten sekä Suomen että euroopan mestaruuksiin. Näiden joukkueiden lisäksi Nyberg on kuluneella kaudella valmentanut junioreiden all-girl-maajoukkuetta, joka ylsi MM-kilpailuissa hopealle. Nina kertoo, että on ”iso kunnia olla ehdolla kaikista Suomen cheerleading-valmentajista” ja, että hän on hyvin otettu tästä nimityksestä.

EM-kilpailuja voi seurata ICU:n mobiilisovelluksen kautta tai Olympic Channel -kanavan välityksellä. Junior Elite kilpailee lauantaina klo 11:56 Suomen aikaa, Elite klo 13:55 ja Junior Dance Elite klo 16:01. Sunnuntain aikataulut vahvistuvat semifinaalin jälkeen; junioreiden freestyle pom -sarja kilpaillaan klo 12:50-13:20 välillä, aikuisten all-girl -sarja klo 15:40-16:25 välillä ja junioreiden all-girl -sarja klo 16:40-17:20. Palkintojenjako on sunnuntaina arviolta klo 18:20. Joukkueiden kilpailumatkaa voi seurata Instagram-tileiltä @hacelite, @hacjuniorelite ja @hacjuniordanceelite