Tapaturman sattuessa

Turvallisuus


HAC.ssä kiinnitämme erityistä huomiota oikeiden tekniikoiden harjoittelemiseen
sekä treeniturvallisuuteen. Pääsääntöisesti cheer-joukkueemme harjoittelevat pehmennetyllä suojamatolla.

Harrastajan ja vanhemman on kuitenkin hyvä olla tietoisia siitä, että nykypäivän cheerleading on laji, jossa varovaisuudesta huolimatta saattaa sattua loukkaantumisia.
Yleisimmät vammat cheerleadingin parissa ovat rasitusvammoja tai alaraajojen
nivelvammoja. Urheiluvakuutukset eivät useimmiten korvaa rasitusvammoja, joten
palautumisesta, riittävästä unen määrästä, terveellisestä urheilijan ravinnosta sekä
riittävästä lihaskuntoharjoittelusta on hyvä pitää huoli rasitusvammojen välttämiseksi. 

Kaikilla HAC:n harrastajilla on oltava voimassaoleva cheerleadingin korvaava urheiluvakuutus. Harrastaja tai harrastajan huoltaja on aina itse vastuussa vakuutuksen hankinnasta. Ilman voimassaolevaa vakuutusta ei saa osallistua harjoituksiin, tapahtumiin tai kilpailuihin. Helpoiten vakuutuksen saa hankittua lisenssin oston yhteydessä. Kaikkilla seurassamme urheilevilla täytyy olla Suomen Cheerleadingliiton lisenssi (poikkeus mikrot). Huomioittehan, että lisenssin vakuutus sisältää omavastuun, jonka suuruus on 100 euroa.

Tapaturman sattuessa

HAC on laatinut yhteistyössä Pohjola Sairaalan ja OP Vakuutuksen kanssa hoitopolun niille urheilijoille, joilla on lisenssin Sporttiturvavakuutus. Tarkan ohjeistuksen löydät sivun alareunassa olevasta tiedostosta.

Sporttiturvaa käyttäville ensisijainen hoitopaikka on 

Pohjola Sairaalan Urheiluklinikka - Puutarhurinkuja 2, 00300 Hki

ajanvaraus: pohjolasairaala.fi, 040-481 1552, viikonloppuisin 010-2578 100

Tapaturman sattuessa muualla kuin Helsingissä löydät Pohjola Sairaalan muut toimipisteet ja yhteistyösairaalat osoitteesta vahinkoapu.op.fi. Pohjola Sairaalassa ei asiakkaan tarvitse käyttää omaa rahaa kuin omavastuuosuuden maksamiseen. Tutustuthan vakuutusehtoihin etukäteen.

Jos olet hankkinut vakuutuksettoman lisenssin, tulee sinun olla yhteydessä omaan vakuutusyhtiöösi.

Ohjatuissa treeneissä tai kilpailussa sattuneen tapaturman vakavuuden ensiarvion tekee valmentaja ja/tai joukkueenjohtaja tai muu saatavilla oleva terveydenhuollon ammattilainen.  HAC:ssa treeneissä sattunut vahinko tai tapaturma ilmoitetaan aina huoltajalle/vanhemmalle.

Valmentajat antavat hätäensiavun ja tarvittaessa soittavat ambulanssin paikalle tai ottavat yhteyttä terveyspalvelun neuvontapuhelimeen, mikäli tilanne sen vaatii. HAC:n valmentajat ovat käyneet seuran järjestämän ensiapukurssin ja/tai vastaavasti valmentajat itse ovat suorittaneet esim. SPR:n EA-kurssin tai vastaava koulutus.

Lääkäriin hoitoon saattamisesta on ensisijaisesti vastuussa urheilijan huoltaja. Erityisesti silloin, kun kyseessä on alle 18-vuotias.

Harjoituspaikoissamme on aina saatavilla ensiaputarpeita, kuten jääpusseja. Mikäli monikäyttöinen jääpussi kulkeutuu tapaturman hoidon mukana kotiinne, palautattehan jääpussin ystävällisesti takaisin harjoituspaikalle tai valmentajalle.