Cheerleading-lajiesittely

Tanssijoukkue Emotion
Ilma-akrobatiaa - kierrevolttiheitto

Cheerleading on vielä melko uusi laji Suomessa, mutta sen harrastajamäärät kasvavat vuosittain. Lajista keskustellaan usein virheellisten mielikuvien perusteella ja lajia helposti yhdistetään muiden lajien peleissä esiintyviin tanssityttöihin. Nämä ovat kuitenkin kaksi erillistä lajia. Cheerleading on lajina fyysisesti raskas ja joukkuelajina yhtä sitova kuin monet muutkin urheilulajit. Cheerleading on jaettavissa kahteen ala-lajiin, cheer-tanssiin ja kilpa-cheerleadingiin.


Kilpa-cheerleadingiin kuuluu ilma-akrobatia, johon kuuluvat pyramidit, nostot ja heitot, permantoakrobatia, omalle joukkueelle suunnatut kannustushuudot, hypyt, sekä tanssi. Kilpailusäännöissä on määritelty jokaiselle ikä- ja taitotasolle pakolliset elementit. Laji on esteettinen laji, jossa tuomariston arvosteluperusteina ovat mm. tekninen vaikeus, koreografian monipuolisuus, suorituspuhtaus sekä esiintyminen. Varsinaisen tuomariston lisäksi kilpailuissa työskentelevät tekniset tuomarit, joiden tehtävä on erikseen tarkkailla ohjelman teknisiä elementtejä sekä mahdollisia vähennyksiä. Kilpailuohjelman kesto on max. 3 minuuttia ja ohjelmat esitetään cheer-matolla, jonka koko riippuu sarjasta. Kisajoukkueeseen mahtuu kilpailtavasta sarjasta riippuen 20-25 urheilijaa, jonka lisäksi joukkueeseen kuuluvat varamiehet sekä spotterit. Spotterilla tarkoitetaan henkilöä, joka varmistaa nostojen, heittojen ja pyramidien alastulot, mutta ei ole mukana arvosteltavassa kisasuorituksessa.


Cheertanssin kilpailuohjelma sisältää monipuolista tanssitekniikkaa, kuten piruetit, cheer- ja tanssihypyt, pom-tekniikkaa ja erilaisia notkeuselementtejä. Pienet nostot ovat tanssisarjassakin sallittuja. Kilpailusäännöissä on määritelty jokaisen sarjan ja ikätason mukaan ohjelman pakolliset elementit. Esityksessä on pakollisten elementtien lisäksi käytettävä lajille ominaisia huiskia. Tuomaristo arvostelee mm. teknistä vaikeutta, koreografian monipuolisuutta, vauhdikkuutta sekä suorituspuhtautta. Suoritusta arvostelee lisäksi tekniset tuomarit, jotka arvioivat ohjelman teknisiä elementtejä sekä mahdollisia vähennyksiä. Ohjelman kesto on korkeintaan 2 min 30 sekuntia, ja parkettialua määräytyy kilpailusarjan perusteella. Joukkueen koko on yleensä 6-25 henkilöä.


Cheerleading on joukkuelaji, ja joukkue koostuu yksilöistä. Harjoituksissa treenataan niin yksilö- kuin joukkuetaitojakin. Siksi on tärkeää, että joukkueen kaikki urheilijat osallistuvat aktiivisesti harjoituksiin, sillä yhden henkilön poissaolo vaikuttaa koko muun joukkueen harjoitteluun. Perheen kesken kannattaa keskustella harrastusta aloitettaessa ja kauden vaihtuessa siitä, kuinka paljon perhe on valmis panostamaan lapsen harrastukseen. Harjoituksiin osallistuminen on kehittymisen ja etenemisen yksi kulmakivistä. Jos urheilija tai perhe, ei ole valmis sitoutumaan vielä edustus- tai kilpajoukkuetason harjoitteluun, löytyy seurasta myös paljon joukkueita, joissa harjoituksia on vähemmän. Linjana kuitenkin se, että joukkueeseen sitoutuminen ja treeniaktiivisuus on tärkeää kaikissa HAC:n joukkueissa.