HAC on nyt vuoden tehnyt yhteistyötä Pohjola Sairaalan kanssa.

Haastattelimme Pohjola Sairaalan yhteistyö fysioterapeuttiamme Katja Vuolaa:

Voitko kertoa omasta urheilu-urastasi?

Oma urheilu-urani on alkanut temppukoulu Touhuvintistä, josta ohjaajani suositteli minulle telinevoimistelua. Aloitin telinevoimistelun 6 vuotiaana Fliku- 82 seurassa ja jatkoin uraani aina 2010 asti. Kilpailin SM tasolla ja edustin maajoukkueessa niin telinevoimistelussa, kuin myös Teamgymissä. Telinevoimistelun jouduin lopettamaan loukkaantumisten vuoksi 2006 ja loppu-urani meni Teamgymin parissa.

Miten päädyit opiskelemaan fysioterapiaa?

Terveys ja hyvinvointi on ollut aina mielenkiinnonkohteena. Omat loukkaantumiset sekä lukiossa käyty keskustelu opinto-ohjaajan kanssa innosti minut fysioterapia opintoihin.

Miten päädyit Pohjola Sairaalalle töihin?

Muutimme mieheni takaisin pääkaupunkiseudulle Kuopiosta ja otin yhteyttä Pohjola Sairaalan  vastaavaan fysioterapeuttiin ja sitä kautta työt lähti rullaamaan.

Mitä hyötyä urheilutaustastasi on ollut työssäsi?

Urheilutausta antaa paljon ymmärrystä mitä urheilijalta vaaditaan niin fyysisesti, kuin myös henkisesti ja miten ne vaikuttavat kuntoutusprosessiin. Urheilijan käymiin tunteisiin loukkaantumisen/kuntoutumisen aikana osaa samaistua ja niihin osaa antaa myös tukea. Urheilutausta antaa myös hyvää liikepankkia kuntoutusharjoitteisiin ja niitä osaa soveltaa lajinomaiseen harjoitteluun kuntoutuksen aikana. Olen todennut että omakohtainen kokemus etenkin loukkaantumisista rauhoittaa kuntoutettavaa ja luo uskoa siihen, että lopputulos on hyvä.

Mitä yhtäläisyyksiä on voimistelulla ja cheerleadingillä?

Lajien välillä akrobaattiset liikkeet ovat varmastikin suurin yhdistävä tekijä. Toki myös joukkuehenki ja yhdessä tekeminen näkyy vahvasti mielestäni molemmissa lajeissa.

Mikä on mielekkäintä työssäsi?

Mielekkäintä työssäni on asiakkaasta näkyvä ilo ja tyytyväisyys, se onnistuminen kun saadaan kuntoutettua ja selätettyä haasteet. Lisäksi tässä työssä on parhainta monipuolisuus, päivät eivät ole samanlaisia ja välillä saa tehdä kunnon salapoliisityötä.

Lopuksi Vuola kertoi vielä omat suosituksensa Suomalaisille cheerleadereille omatoimiseen harjoitteluun Covid19 pandemian ajaksi:

Kotivoimat, joita voi tehdä hyvin ihan ilman kuntoiluvälineitä ja siihen lajinomaisia harjoitteita mukaan. Kevät tekee kovaa vauhtia tuloaan, joten suositettelen tekemään ohjelman hypyt tms. kotipihalla nauttien samalla kevätauringosta. Haastakaa toisianne ja innovoikaa yhdessä, hyödyntäkää teknologiaa ja pitäkää yhdessä etätreenejä. Paljon pystyy tekemään jos käyttää hieman mielikuvitusta.

Lisää Pohjola Sairaalan tarjoamista palveluista pääset lukemaan täältä.